Sensorische integratie

•    Mijn kind raakt van streek tijdens het douchen, haren wassen/kammen of tanden poetsen
•    Mijn kind loopt niet graag op blote voeten, vooral in het zand;
•    Mijn kind raakt voortdurend bepaalde voorwerpen of mensen aan
     en kauwt op zijn mouwen
•    Mijn kind houdt er niet van om aangeraakt of geknuffeld te worden
•    Mijn kind is bang voor hoogtes, als zijn voeten van de grond komen en om te vallen
•    Mijn kind zoekt beweging op zoals voortdurend rond willen draaien en bewegen 
•    Mijn kind heeft een hekel aan onverwachte/harde geluiden 
•    Mijn kind is snel afgeleid door geluiden in de omgeving en kan dan niet werken

Herken je deze problemen bij je kind? Dan kan je kind problemen hebben met de sensorische integratie. 

 

Wat is sensorische integratie eigenlijk ?

Sensorisch integratie is de verwerking van de informatie vanuit onze zintuigen. Als we het over zintuigen hebben denken we meestal aan de ogen (visueel), de oren (auditief), de neus (reuk), de mond (smaak) en de huid (tast). Heel belangrijk zijn echter ook onze verborgen zintuigen: het evenwichtsorgaan en het gevoel uit de spieren en gewrichten.  Bij activiteiten gebruiken we diverse zintuigen tegelijkertijd.

 

Wat is er aan de hand bij problemen in de sensorische integratie ?

Bij sommige kinderen verloopt de verwerking van informatie die vanuit de zintuigen binnen komt niet zo vanzelfsprekend en soepel. Hierdoor kunnen allerlei activiteiten in het dagelijks leven moeizaam verlopen. Zij nemen informatie rommelig waar, ervaren sensorische informatie sterker of juist minder sterk. Binnenkomende informatie wordt niet goed aan elkaar gekoppeld, waardoor gepast reageren moeizaam is.


Indien de zintuiglijke informatie te sterk doorkomt, is er sprake van overgevoeligheid. Sommige kinderen reageren sterk op aangeraakt worden, waardoor ze snel geïrriteerd zijn zonder te weten waarom. Er kunnen reacties zijn zoals angstig / misselijk / draaierig worden bij schommelen, hoog klimmen of kermis attracties. Ook kan een kind snel afgeleid zijn in de klas door geluid en onrust vanuit de omgeving

Als de informatie onvoldoende doorkomt kan je kind behoefte hebben aan veel en hard bewegen, om toch enige informatie uit het lichaam te verkrijgen. Deze kinderen zijn veelal lichamelijk onrustig en wriemelen veel. Ze willen veel draaien, rennen, schommelen en maken soms zelfs graag veel geluid. Ze zijn vaak druk en kunnen soms storend zijn voor de omgeving.

 

Herken je deze signalen bij je kind ?

Wij bieden hulp. Onze behandeling gebeurt spelenderwijs. De activiteiten worden door ons zo opgezet en ontworpen dat ze je kind de juiste sensorische informatie verschaffen en de daarop passende reactie uitlokken.

 

Meer informatie en speel materiaal kun je vinden op:
www.nssi.nl
www.sensomotorische-integratie.nl